TRENER PANEL KLIENTA

TABELE

Właśnie dostałeś Raport i nie wiesz co oznaczają „te liczby i skróty”. W przystępny sposób postaram się zaspokoić związany z otrzymanymi wynikami niepokój.

Analiza składu ciała przedstawia wiarygodny obraz osiągniętych efektów diet , zabiegów i ćwiczeń odchudzających. Ocenia nawodnienie organizmu, co w przypadku niedostatecznej hydratacji może być przyczyną wielu dolegliwości.

Zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie

• FAT – Masa tkanki tłuszczowej w %
• FAT – Masa tkanki tłuszczowej w kg

Ustalana jest w stosunku do masy ciała. Ograniczenie poziomu tłuszczu w organizmie wykazało zmniejszenie ryzyka wystąpienia pewnych schorzeń , takich jak wysokie ciśnienie krwi , choroby serca , cukrzycy i nowotwory.
Tkanka tłuszczowa znajduje się głównie w warstwie podskórnej (wzmacnia i nadaje skórze elastyczność) oraz otacza niektóre narządy wewnętrzne. Komórki tłuszczowe uwalniają tłuszcz, jako materiał energetyczny dla procesów oddychania komórkowego, w miarę zapotrzebowania organizmu (jest również materiałem zapasowym).

Poza magazynowaniem tłuszczów tkanka tłuszczowa pełni również rolę warstwy termoizolacyjnej dla organizmu oraz ochronnej dla niektórych narządów (np. nerek).
Tkankę tłuszczową można podzielić na dwa rodzaje na tkankę tłuszczową białą oraz brązową. Tkanka tłuszczowa biała pełni zasadniczo funkcję magazynującą, chroni organy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi. Tkanka brązowa bierze udział w termogenezie, zamianie energii na ciepło. Jest jej niewiele w naszym organizmie. Tkanka tłuszczowa pełni także funkcję wydzielniczą. Nasuwa się pytanie czym pod względem budowy różnią się oba rodzaje tkanek, otóż:
• tkanka tłuszczowa biała – zbudowana jest z dużych komórek tłuszczowych (adipocytów), w których znajdują się małe ilości cytoplazmy, małe jądro, a większość stanowi tłuszcz (około 85 %).
• tkanka tłuszczowa brązowa – zbudowana jest z mniejszych komórek tłuszczowych (adipocytów), w których znajdują się mitochondria i nieco mniejsza niż w białek ilość tłuszczu.

Tkanka tłuszczowa kumuluje się pod skórą (podskórna) oraz wewnątrz organizmu np. przy nerkach oraz innych narządach (brzuszna). Zależnie także czy jesteś kobietą, mężczyzną czy masz budowę typu jabłko czy gruszka tłuszcz rozkłada się w nieco innych partiach. U mężczyzn i w figurze typu jabłko znajduje się w głównej mierze w okolicach twarzy, karku, brzucha, klatki piersiowej. W przypadku kobiet lub budowie typu gruszka tłuszcz znajduje się głównie na udach, pośladkach, biodrach. Różnice w rozmieszczeniu u kobiet i mężczyzn wynikają z różnic hormonalnych i udziału estrogenu czy testosteronu. U kobiet więc, który mają wyższy poziom męskich hormonów zauważa się figurę typu jabłko.

Na podstawie dystrybucji tkanki tłuszczowej w poszczególnych rejonach ciała można ocenić zagrożenie zdrowotne. Wyróżnia się otyłość androidalną i ginoidalną. Pierwsza z nich – androidalna (inaczej: wisceralna, centralna, brzuszna, trzewna, „typu jabłko”) jest charakterystyczna dla mężczyzn – u kobiet z reguły pojawia się ona w okresie menopauzy, może także stanowić przejaw otyłości występującej rodzinnie. Otyłość androidalna charakteryzuje się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej w górnej połowie ciała, głównie wewnątrz jamy brzusznej w sieci krezki i w przestrzeni zaotrzewnowej. Otyłość ginoidalna (pośladkowo-udowa, „typu gruszka”) – typowa dla kobiet – charakteryzuje się występowaniem nadmiaru tkanki tłuszczowej w obrębie dolnej połowy ciała.

Muscle Mass – zawartość masy mięśniowej

• MM – Masa tkanki mięśniowej w kg

Masa mięśniowa obejmuje mięśnie szkieletowe , mięśnie gładkie ( mięśnie serca i przewodu pokarmowego) i wody zawartej w tych mięśniach . Pełni istotną rolę w kontroli metabolizmu.
Wraz ze wzrostem masy mięśniowej wzrasta zapotrzebowanie na energię , co pomaga w zmniejszeniu tkanki tłuszczowej i masy ciała.

Mięśnie
Najprostsze mięśnie w ciele człowieka to mięśnie gładkie odpowiedzialne za ruchy bezwiedne, takie jak rozszerzanie źrenic, skurcze jelit i żołądka. Mięśnie poprzecznie prążkowane umożliwiają poruszanie się. Mają bardziej złożoną budowę niż mięśnie gładkie i powstały później w procesie ewolucji. Specjalna grupa mięśni poprzecznie prążkowanych powoduje rytmiczne ruchy serca pompującego krew.

Układ mięśniowy (łac. systema musculorum) – istnieją dwa rodzaje mięśni, które przeciętnie stanowią 40% masy całego ciała. Typowy mięsień szkieletowy zbudowany jest z brzuśca oraz ścięgien. Brzusiec jest skupieniem włókien mięśniowych. Ma czerwone zabarwienie ze względu na obecność barwnika – mioglobiny. Większość mięśni ma jeden brzusiec, np. mięsień pośladkowy, niektóre mają ich jednak więcej, np. mięsień dwugłowy ramienia.
Najprostsze mięśnie w ciele człowieka to mięśnie gładkie odpowiedzialne za ruchy bezwiedne, takie jak rozszerzanie źrenic, skurcze jelit i żołądka. Mięśnie poprzecznie prążkowane umożliwiają poruszanie się. Mają bardziej złożoną budowę niż mięśnie gładkie i powstały później w procesie ewolucji. Specjalna grupa mięśni poprzecznie prążkowanych powoduje rytmiczne ruchy serca pompującego krew.

Postaram się przedstawić w dość czytelny sposób metodę interpretacji zależności pomiędzy talią, a ilością tkanki tłuszczowej i wzrostem badanej osoby. Metoda ta dość dokładnie obrazuje rodzaj budowy ciała i określa stopień otyłości. W ten sposób możemy wychwycić zmiany w organizmie mogące doprowadzić do poważnych schorzeń.

 

Przykładowy wykres BMI, FAT, WHR

Talia na ogół jest najwęższą częścią ciała między piersiami i biodrami. U kobiety talia znajduje się 2-3 cm nad pępkiem. Pozycja talii mężczyzn może być wyższa lub pod pępkiem.

Stosunek talia-biodro (WHR) odnosi się do proporcji tłuszczu rozłożonego wokół tułowia.
WHR = (obwód talii w cm) / (obwód biodra w cm)

Stosunek wysokości talii (WHtR) odnosi się do proporcji tłuszczu rozłożonego wokół tułowia.
WHtR = (obwód talii w cm) / (wysokość ciała w cm)

BMI (Indeks masy ciała) oblicza się przez podzielenie masy ciała osoby [w kg] przez kwadrat ich wysokości [w metrach]:
BMI [kg / m²] = (waga w kg) / (wysokość w m)²

FAT inaczej ilość procentowa tkanki tłuszczowej w organizmie badanej osoby. Dla ułatwienia w dalszej części opisów będę używał skrótów: FAT, BMI, WHR i kolorów jakie na wykresie możesz odczytać.

 

 

FAT-zielony, WHR-zielony, BMI-zielony

Analiza:    Wszystko jest w ‘zielonym zakresie’ – na podstawie parametrów nie zdefiniowano
żadnego ryzyka. Niestety jednak, tak dobre wyniki są rzadkością u dzisiejszej populacji. Jeśli
czujesz się zupełnie dobrze – Powodzenia!

 
Wskazówka:    Zaleca się utrzymywanie aktualnej kondycji tak długo, jak to tylko możliwe.
Najpewniej dopasowany został idealny styl życia. W dalszym ciągu należy przykładać do tego
dużą uwagę – to jest najlepsza profilaktyka zdrowotna. Dla pewności, sprawdzaj odczyty dwa
razy w miesiącu, ponieważ mogą się one szybko zmienić.

FAT-zielony, WHR-zielony/żółty, BMI-zielony/żółty

Analiza:    Wciąż bez rozpoznanego ryzyka zdrowotnego – twoja tkanka tłuszczowa jest w
zdrowym zakresie, ale rozłożenie tłuszczu wskazuje, że są zgromadzone pewne rezerwy. Czy
zauważyłeś już początki ‘sadełka’? Czy jest to tylko następstwem nadmiernej ilości tłustego
jedzenia w ostatnich tygodniach? Dzięki tej wiedzy już jesteś na dobrej drodze, zaleca się lekkie
obniżenie zawartości tłuszczu (abdominalnego).

 
Wskazówka:    Zbilansowana dieta i dużo ćwiczeń na świeżym powietrzu, mogłoby Ci pomóc.
Zachowuj się naturalnie, nawet jeśli jest to trudne przez stres codziennego życia. Miej oko na
swoje odczyty i unikaj dalszego przybierania na wadze. Ale nie spiesz się zbytnio! Powolne,
cotygodniowe kontrolowane obniżanie będzie mieć skutek trwały.

FAT-zielony, WHR-czerwony, BMI-zielony/żółty

Analiza:    Ryzyko dla zdrowia jest zauważalne – dystrybucja tłuszczu znajduje się w ‘czerwonym
zakresie’. Mimo, iż zawartość tłuszczu jest na zdrowym poziomie, to nie jest najlepiej. Nawet
jeśli odczyty z zawartości tkanki tłuszczowej są wciąż bezpieczne, należy wziąć pod uwagę
następujące sygnały: tłuszcz wyraźnie został odłożony w niepożądanych miejscach. Jeżeli można
wykluczyć chorobę z przyczyn związanych, należy przypuścić walkę na tłuszcz brzuszny, i to jak
najszybciej.

 
Wskazówka:    Jeśli Twoja sytuacja fizyczna zaczyna się pogarszać, możesz długotrwale
zaszkodzić swemu zdrowiu. Opisując twój styl życia, z pewnością nie wykorzystujesz swoich
rezerw podczas aktywności fizycznej! Nie pozwól, aby Twoim życiem rządził żołądek, walcz
poprzez ukierunkowane wzmocnienie mięśni, a „brzuszek” zniknie sam.

FAT-zielony, WHR-zielony/żółty/czerwony, BMI-czerwony

Analiza:    Ryzyko dla zdrowia jest zauważalne – BMI jest w ‘czerwonej’ strefie. Tkanka
tłuszczowa na odpowiednim poziomie jest tylko niewielką pociechą; wydaje się niezwykła w
stosunku do ciała. Proszę zadbać o zapewnienie równych warunków pomiarowych, aby móc
porównywać pojedyncze pomiary. Jeśli dzisiejsze odczyty są zaskakujące, możesz sprawdzić je
ponownie w ciągu kilku dni. Jednakże, konieczne są działania w kierunku pozbycia się nadwagi.

 
Wskazówka:    Należy zasięgnąć fachowej porady, aby upewnić się, że ten niezwykły stosunek
odczytu tkanki tłuszczowej i BMI, nie ma żadnych przyczyn, leżących u podstaw. Może to być
spowodowane predyspozycjami genetycznymi, a zatem sytuacja nie jest krytyczna jeśli
przeciwdziałaniem będzie świadomy wybór stylu życia. Nieznacznie obniżając spożycie kalorii i
jednocześnie zwiększając aktywność pozwalającą na spalanie tłuszczu – sprawdzaj drobne
sukcesy raz na tydzień, aby wydostać się ze ‘strefy czerwonej’.

BMI-jasny zielony – na zbyt niskim poziomie!

Analiza:    Modowe ideały piękna stanowią słabą poradę w zakresie profilaktyki zdrowotnej!
Jednakże, nie należy całkowicie nastawiać się przeciw delikatnej budowie fizycznej, która może
wynikać z uwarunkowań genetycznych. W przypadku każdego z aspektów, zalecana jest uwaga.

 
Wskazówka:    Twoje samopoczucie jest najważniejsze – ale monitoruj skład swojego ciała co
tydzień, w celu uniknięcia dalszego obniżania BMI. Jeśli do tego dojdzie, nawet mimo
największych starań, należy skonsultować się z lekarzem, aby upewnić się, że nie ma ukrytych
przyczyn, które mogły zostać przeoczone.

FAT-żółty, WHR-zielony/żółty, BMI-zielony/żółty

Analiza:    Twoja wartość tłuszczu wskazuje na zagrożenie dla zdrowia. To nie jest nic
niezwykłego. Ponad 50% ludności ma obecnie nadwagę! Twoja sytuacja nie jest jeszcze
krytyczna, niewiele brakuje Ci, aby wejść od ‘strefy zielonej’. Jednak fizyczne sygnały muszą
być traktowane poważnie. Zauważalna nadwaga może prowadzić do problemów zdrowotnych
lub przyczyniać się do zapoczątkowania innych chorób.

 
Wskazówka:    Zdrowa dieta i dużo ćwiczeń to pierwszy sposób przeciwdziałania nadwadze. Jeśli
czujesz się sprawny fizycznie, twój sukces będzie wkrótce miarodajny. Sprawdzaj swoje odczyty
raz na tydzień, w celu uniknięcia dalszego przybierania na wadze. Jednak musisz być cierpliwy i
silny, ponieważ walka z kilogramami trwa bez ustanku. Czy korzystasz już z profesjonalnych
produktów fitness i wellness?

FAT-czerwony, WHR-czerwony, BMI-czerwony

Analiza:    Twoje odczyty wskazują na zwiększone ryzyko zdrowotne. Jeśli jeszcze tego nie
zrobiłeś, powinieneś zbadać ciśnienie krwi, zawartość lipidów i cukru we krwi, gdyż nadmiar
kilogramów w połączeniu z takimi czynnikami ryzyka może prowadzić do powikłań, szybciej,
niż można się spodziewać.

 
Wskazówka:    Zdrowa dieta i dużo ćwiczeń to pierwszy sposób przeciwdziałania nadwadze. Jeśli
czujesz się sprawny fizycznie, twój sukces będzie wkrótce miarodajny. Sprawdzaj swoje odczyty
raz na tydzień, w celu uniknięcia dalszego przybierania na wadze. Prawdopodobnie twój lekarz
już zaalarmował cię o sytuacji – skorzystaj z jego porady, gdyż on / ona będzie w stanie ocenić
swoją sytuację lepiej niż tych kilku odczytów.

FAT-czerwony

Analiza:    Jesteś w ‘czerwonej strefie’. Twoja wartość tłuszczu wskazuje wyraźne ryzyko dla
zdrowia! Jeśli poprzednie „tajne” próby odchudzania zawiodły, wymagane jest profesjonalne
doradztwo. Można przyzwyczaić się do trudności, jakie niesie ze sobą nadwaga, jednak często
towarzyszące i wtórne choroby, mogą prowadzić do praktycznie nieodwracalnej utraty jakości
życia.

 
Wskazówka:    Sukces jest możliwy z rozsądną dietą, ćwiczeniami fizycznymi i zdrowymi
zachowaniami, pod nadzorem profesjonalisty. Konsekwencja i silna wola, nawet jeśli wymagają
ogromnego wysiłku, często pomagają uniknąć konieczności leczenia lekami. Skorzystaj z porady lekarza rodzinnego.

Tabele produktów zalecanych

Tabela jest źródłem pomocniczym dla uczestnika programu zdrowego żywienia. Może być wykorzystana jedynie po konsultacji z dietetykiem prowadzącym program. Nie wolno stosować zaleceń zawartych w tabeli bez wcześniejszej konsultacji. Złe i nieodpowiednie dobranie ilości produktów tu zawartych, jak i ich nieodpowiednie łączenie w potrawach może skutkować poważnymi powikłaniami zdrowotnymi.

Pamiętaj, że zdrowie zaczyna się od jedzenia.

Do pobrania gotowe listy zakupów z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych. Kliknij na ikonę, by dobrać plik.

Tabela produktów z podziałem na zalecane i takie jakich musisz unikać.

Produkty mniej zdrowe

Produkty zalecane

Produkty pochodzenia roślinnego
Zboża [1][2][3][4]

       ziarna oczyszczone i nieoczyszczone

  • wszelkiego rodzaju mąki
  • chleby białe, ciemne, wzbogacane
  • bułki białe, graham, razowe
  • ciasta cukiernicze
  • kasze wszystkie
  • makarony
  • ryż
  • kukurydza

Rośliny strączkowe [3][4]

  • grochy
  • fasole
  • orzeszki ziemne !
  • soja

Cukier i słodziki

  • cukier biały, trzcinowy, brązowy
  • stewia, nutra-sweet, equal, splenda

Alkohole (cukier x2)

Warzywa

  • Boćwina, brokuły, brukiew, rzepa, brukselka,
  • Buraki, cebula, por, czosnek, szalotka, cukinia,
  • Kabaczek, dynia, kalafior, kapusta (każda),
  • Marchew, papryka, pomidory, ogórki, rzeżucha,
  • Sałata (każda), słodkie ziemniaki, szparagi, szpinak

Zielenina

  • Boćwina, jarmuż, kapusta, rzepa

Rośliny strączkowe

  • Fasolka szparagowa
  • Groszek śnieżny i cukrowy

Kiszonki (nie kwaszone!)

  • Kapusty kiszone wszystkie
  • Ogórki kiszone
  • Papryka, brokuł, kalafior,
  • Pozostałe warzywa nadające się do kiszenia

Owoce najlepiej świeże

Soki w ostateczności najlepiej warzywne i mieszane

Białko i produkty nabiałowe
Mleko i pochodne mleka [2]

  • Sery białe, żółte, topione
  • Mleko świeże
  • Mleko i śmietanki w proszku
  • Słodkie lub owocowe serki
  • Słodkie lub owocowe jogurty
  • Słodkie lub owocowe maślanki
  • Słodkie lub owocowe kefiry
  • Desery mleczne
  • lody
  • Jajka w każdej postaci
  • Mięsa w każdej postaci
  • Pasztety, wędliny, podroby
  • Szpik kostny (np. do wywarów)
  • Jogurt naturalny
  • Kefir naturalny
  • Tłusta kwaśna śmietana (z umiarem)
Tłuszcze
Tłuszcze roślinne [4]

Oleje roślinne (PUFA)

  • Arachidowy, bawełniany, kukurydziany, lniany,
  • Ryżowy, rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy,
  • Sojowy, szafranowy, konopny, palmowy, winogronowy,
  • Z nasion chia

 

Tłuszcze jednonasycone (MUFA)

  • Awokado, oliwki,
  • Oliwa z oliwek extra-virgin
  • Oliwa z awokado tłoczona na zimno

Tłuszcze nasycone (SFA)

  • Masło (klarowane)
  • Smalec (wieprzowy)
  • Sadło
  • Tłuszcz kaczki
  • Tłuszcz kozi

Tłuszcze nasycone (MCT)

  • Olej kokosowy
  • Mleczko kokosowe
  • Masło kokosowe

Tłuszcze wielonienasycone (PUFA)

  • Nerkowce, orzechy laskowe i makadamia [1]
  • Migdały, pistacje, Pekan, (z umiarem) [1]
  • [1]  Produkty mające wpływ na reakcję psychiczną, włączają przyjemność, nagrodę i emocje
  • [2]  Produkty mające wpływ na zdrową równowagę hormonalną, wywołują leptyno- i insulino-oporność
  • [3]  Produkty wywołujące nieszczelność jelit, naruszają naturalną barierę ochronną przewodu pokarmowego
  • [4]  Produkty odpowiedzialne za nieszczelność jelit i stany zapalne organizmu, zaburzają równowagę układu immunologicznego.

Przedstawiam w tym miejscu warzywa jakie można wykorzystać w rozpisanej diecie. Kolorem czerwonym oznaczyłem warzywa o umiarkowanej przydatności zdrowotnej. Jeśli nie wynika to bezpośrednio z rozpisanej diety, należy ich unikać i spożywać raczej sporadycznie.

  • ARBUZ
    ARBUZ ZWYCZAJNY inaczej zwany kawonem wywodzi się z Afryki. Jest uprawiany w Polsce.Łodyga płożąca się, (bywają formy o łodydze podnoszącej się). Owoce arbuza to jadalna jagoda ze słodkim, ciemnoczerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższem. Zewnętrzna część arbuza składa się z dwóch warstw, która jest mocna i twarda, w kolorze ciemnozielonym.
  • BATAT
    BATAT inaczej wilec ziemniaczany. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Nie jest znany w dzikim stanie, jest natomiast popularny w uprawie w całej strefie tropikalnej.Jadalne są bulwy korzeniowe osiągające wagę do 3 kg. Mają biały, różowy lub czerwony miąższ.Istnieje wiele odmian uprawnych o zróżnicowanych barwach i kształtach korzeni.
  • BÓB
    BÓB to gatunek rośliny jednorocznej. Jest uprawiany jako warzywo w wielu krajach świata, ale w północnej Afryce i w Iranie rośnie dziko.Owoce są w kształcie strąku, obłego, zwisającego w dół. Bób osiąga do 12 cm, zawiera 2 do 5 nasion rozdzielonych gąbczastymi przegródkami. Nasiona mają kształt soczewki lub nerki, osiągają 35 mm długości.
  • BROKUŁ
    BROKUŁ pochodzi z Cypru. Nie występuje na stanowiskach naturalnych.Brokuły mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne. Są dobrym źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP
  • BRUKIEW

    BRUKIEW – inna nazwa to karpiel. Odmiana kapusty rzepaku. Roślina dwuletnia. W pierwszym roku wegetacji powstaje wieniec liści odziomkowych oraz korzeń spichrzowy, a w drugim roku wegetacji pęd nasienny. Uprawiana jest w strefach klimatów umiarkowanych i chłodnych jako warzywo i roślina pastewna.   WARTOŚĆ ODŻYWCZA. Warzywo bogate jest w witaminę C.

  • BRUKSELKA
    KAPUSTA BRUKSELSKA (zwana brukselką) jest to roślina, która prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.   WARTOŚĆ ODŻYWCZA. Zawiera dużą ilość witamin: K, C, A, B6, B9, B1, podwyższone ilości potasu, manganu, i trochę żelaza.
  • BURAK ĆWIKŁOWY
    BURAK ĆWIKŁOWY ma jadalny, czerwony korzeń i czerwonawe liście. Jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku uprawy tworzy korzeń spichrzowy i rozetę liści, a w drugim pęd kwiatostanowy. Kształt korzenia spichrzowego jest cechą odmianową. Odmiany o korzeniach wydłużonych mają dłuższy okres wegetacji niż odmiany o korzeniach kulistych lub płaskokulistych.
  • BURAK LIŚCIOWY
    BURAK LIŚCIOWY inaczej boćwina. Roślina uprawiana dla liści jako jednoroczna. Wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego.Liście podobne do liści buraka ćwikłowego czy cukrowego. U niektórych odmian nerwy liściowe są błyszczące, barwy biało-srebrnej.
  • CEBULA PERŁOWA
    CEBULA PERŁOWA w formie dzikiej spotykana jest od Europy Południowej i Afryki Północnej do zachodnich i południowych regionów ZSRR, przy czym tworzy ona wiele form uprawnych. Od cebuli perłowej pochodzi prawdopodobnie por. Cebula perłowa jest rośliną trwałą, osiągającą wysokość 30-60 cm. Nie wytwarza jednej głównej cebuli, lecz tylko boczne cebulki.
  • CEBULA ZWYCZAJNA
    CEBULA ZWYCZAJNA to gatunek rośliny należącej do rodziny czosnkowatych. Odmiany botaniczne to cebula kartoflanka, cebula wielopiętrowa. Nazwa botaniczna tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu głównie nazywana cebulą. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie występuje tylko w uprawie. W Polsce uprawia się ją w kilku odmianach, głównie: cebula dako.
  • CHRZAN POSPOLITY
    CHRZAN POSPOLITY to roślina uprawna i często dziczejąca. W Polsce występuje pospolicie na całym obszarze. Chrzan osiąga wysokość od 40 do 150 cm. Korzeń to długi, mięsisty o barwie jasnożółtej, na przekroju biały. O bardzo silnym aromacie i ostrym smaku. Korzeń zawiera: m.in. glikozyd sinigryna, witaminy: A, C, E, z grupy B.
  • CIECIERZYCA POSPOLITA
    CIECIERZYCA POSPOLITA to gatunek rośliny jednorocznej. Pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej. Owoc to zwisający strąk zawierający dość duże, gruszkowatego kształtu nasiona o barwie białożółtawej, czerwonawej lub brunatnej. Ciecierzyca zawiera aż 25 % białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może zastępować mięso.
  • CYKORIA ENDYWIA
    CYKORIA ENDYWIA to gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej, należący do rodziny astrowatych. Endywia pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej.Łodyga: ma wysokość 0,5-1,5 m, zwykle naga. Roślina zawiera sok mleczny.Odmiany:ENDYWIA ESKARIOLA – o liściach gładkich.ENDYWIA KĘDZIERZAWA – o karbowanych, postrzępionych liściach.
  • CYKORIA SAŁATOWA
    CYKORIA SAŁATOWA inaczej radicchio lub czerwona cykoria – odmiana cykorii podróżnik. Jest rośliną dwuletnią, wytwarza duży mięsisty korzeń spichrzowy i rozetę liści odziomkowych. Liście: czerwono-fioletowe z białymi żyłkami. Liście zawierają goryczkę, która pozytywnie oddziałuje na układ naczyniowy organizmu.
  • CZOSNEK POSPOLITY
    CZOSNEK POSPOLITY pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniony został jako roślina uprawna (roślina dwuletnia lub jednoroczna) do Europy i północnej Afryki, z czasem trafił na inne kontynenty.Odmiany uprawne: ARKUS – odmiana krajowa, średnio wczesna, ma duże główki o dużych ząbkach z fioletowo brązową łuską, wytwarza dużą liczbę cebulek.
  • DYNIA
    DYNIA to roślina jednoroczna obejmująca ok. 20 gatunków. W stanie dzikim występuje w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Łodyga jest płożąca i wytwarza wąsy czepne. Owoce dyni to duże jadalne jagody, które osiągają masę do 200 kg. Gatunki uprawiane w Polsce to: dynia olbrzymia, dynia piżmowa i dynia zwyczajna. Odmiany dyni: kabaczek.
  • FASOLA WIELOKWIATOWA
    FASOLA WIELOKWIATOWA to gatunek roślin jednorocznych. Pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiany jest w obu Amerykach, w Azji oraz w Europie. Kwiaty o barwie czerwonej lub białej z 10-cioma pręcikami (9 zrośniętych i jeden wolny) oraz jednym słupkiem. Owoc to szorstki strąk, szeroki i płaski, łukowato wygięty, o dużej ilości włókien.
  • FASOLA ZWYKŁA
    FASOLA ZWYKŁA to gatunek roślin jednorocznych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce występuje wyłącznie jako roślina uprawna. Owoce to wydłużone strąki.Odmiany fasoli zwykłej różnią się wysokością łodygi, barwą strąków, zawartością w nim włókna, a także wielkością nasion i długością okresu wegetacji.
  • GROCH

    GROCH to rodzaj roślin jednorocznych. Występują odmiany grochu zarówno płożące jak i pnące, osiągające w sprzyjających warunkach wysokość do 2 metrów. Liście są zakończone wąsami służącymi do przyczepiania się. Natomiast owoce to strąki mające kształt podłużnej torebki, zawierające kilka niewielkich nasion. W Polsce występuje tylko groch zwyczajny.

  • KALAFIOR
    KALAFIOR to odmiana kapusty warzywnej. Znany jest wyłącznie z uprawy. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W Polsce zaczęto uprawiać to warzywo na przełomie XVI i XVII wieku. Kalafior zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor.
  • JARMUŻ
    JARMUŻ jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Jedna z  najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. W starożytności uprawiany jako roślina ozdobna i jadalna. Znany jest wyłącznie z uprawy. Częścią jadalną jarmużu są duże fryzowane liście.
  • KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA
    KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA pochodzi z Azji. Dzisiaj kapusta czerwona uprawiana jest w Chinach, Europie i obu Amerykach. Jest odmianą kapusty białej. Mniej popularna, zawiera więcej składników mineralnych niż kapusta biała. Jej liście zawierają antocyjaniny, co nadaje jej ciemny czerwonofioletowy kolor.
  • KALAREPA
    Pierwsze uprawy kalarepy pojawiły się w końcu XVIII wieku w Europie Zachodniej. Do Polski dotarła dopiero w XIX wieku. Jest rośliną dwuletnią należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy.   WARTOŚĆ ODŻYWCZAWarzywo bardzo cenne, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są…
  • KAPARY
    KAPARY należą do nich ok. 250 gatunków występujących w strefie tropikalnej, a tylko dwa gatunki występują w Europie. Charakterystyczną cechą jest występowanie parami hakowatych kolców przy nasadzie liścia (często widoczne są one tylko na niedojrzałych liściach). Kwiaty są duże, na długich szypułach, pachnące, w kolorze białym, kremowym, lub różowym.
  • KAPUSTA CHIŃSKA
    KAPUSTA CHIŃSKA pochodzi z Azji Wschodniej. Uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej i w Europie. Dwuletnia roślina o grubym i bulwiastym w kształcie kłączu. Liście odziomkowe dość duże i szerokie o kształcie owalnym lub okrągławoowalnym, brzegi faliste. Kwiat czterokrotny. Owocem jest łuszczyna z dzióbkiem o długości do 1 cm.
  • KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA
    KAPUSTA GŁOWIASTA BIAŁA nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Wytwarza zwartą, pojedynczą głowę, okrytą liśćmi. Wewnątrz tworzą ją liście płonne. Łodyga ma skrócony pęd tworzy razem z liśćmi głowę. Odmiany wczesne mają mniejsze główki i bardziej luźne liście. Odmiany późne tworzą głowy większe, bardziej zbite, czasami nalot woskowy.
  • KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA
    KAPUSTA GŁOWIASTA CZERWONA pochodzi z Azji. Dzisiaj kapusta czerwona uprawiana jest w Chinach, Europie i obu Amerykach. Jest odmianą kapusty białej. Mniej popularna, zawiera więcej składników mineralnych niż kapusta biała. Jej liście zawierają antocyjaniny, co nadaje jej ciemny czerwonofioletowy kolor.
  • KAPUSTA PEKIŃSKA
    KAPUSTA PEKIŃSKA pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. Jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie. Roślina roczna o liściach odziomkowych, dużych, kształtu owalnego. Liść szeroki, pomarszczony i żyłkowany z brzegu falisty. Kwiaty czterokrotne. Owoc – łuszczyna z krótkim dzióbkiem.
  • KAPUSTA WŁOSKA
    KAPUSTA WŁOSKA jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Pokrój: wytwarza duże, pojedyncze głowy, podobne do głów kapusty głowiastej, lecz o pomarszczonych liściach.
  • KARCZOCH ZWYCZAJNY
    KARCZOCH ZWYCZAJNY gatunek wieloletniej rośliny zielnej. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Łodyga dorasta do około 2 m. W Polsce uprawiana sporadycznie. Karczochy zawierają cukry (inuline, która może być spożywana przez chorych na cukrzycę), białka, tłuszcze i witaminę C.
  • KARCZOCH ZWYCZAJNY
    KARCZOCH ZWYCZAJNY gatunek wieloletniej rośliny zielnej. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Łodyga dorasta do około 2 m. W Polsce uprawiana sporadycznie. Karczochy zawierają cukry (inuline, która może być spożywana przez chorych na cukrzycę), białka, tłuszcze i witaminę C.
  • MANIOK JADALNY
    MANIOK JADALNY Główne rejony uprawy: Brazylia, Boliwia, Paragwaj, Meksyk, Madagaskar, Indie, Malezja, Nowa Gwinea, Wyspy Samoa oraz cała Afryka na południe od Sahary. Stał się odpowiednikiem ziemniaka w strefie klimatu umiarkowanego. Gatunek rośliny uprawnej należący do rodziny wilczomleczowatych. Pochodzi z Brazylii.Częścią użytkową są bulwy korzeniowe.
  • MARCHEW ZWYCZAJNA
    MARCHEW ZWYCZAJNA to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą. Roślina dwuletnia. W klimacie umiarkowanym w pierwszym roku wegetacji roślina tworzy różyczkę liści oraz gruby korzeń.
  • MELON
    MELON to gatunek ogórka z jadalnym owocem. Pochodzi prawdopodobnie z Azji lub Afryki. Na obydwu tych kontynentach można spotkać jego dziko rosnące odmiany. W Polsce uprawiany od XVII wieku. Istnieje wiele odmian uprawnych melona, różniących się wyglądem, wielkością i smakiem.
  • MIECHUNKA JADALNA
    MIECHUNKA JADALNA (inne nazwy to: rodzynek brazylijski, wiśnia peruwiańska, jagoda inkaska). Pochodzi z Ameryki Południowej, ale rozprzestrzenił się w wielu innych regionach świata, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji. W Polsce jest  uprawiany czasami.Roślina owłosiona, silnie rozgałęziona o wzroście sympodialnym.
  • MIECHUNKA POMIDOROWA
    MIECHUNKA POMIDOROWA to gatunek rośliny jednorocznej, która pochodzi z Meksyku, Salwadoru i Gwatemali. W uprawie rozpowszechniona została w wielu ciepłych krajach. W Polsce uprawiana jest dość rzadko i przejściowo dziczejąca. Owoce ma żółte lub fioletowe, w osłonie (skórzastym kielichu) podobnego koloru, skórka pokryta jest woskiem, ważą 50-75 g.
  • MNISZEK LEKARSKI
    MNISZEK LEKARSKI zwany mniszkiem pospolitym. Inne nazwy mniszka: mlecz (ze względu na sok mleczny) – jest to nazwa myląca, bowiem istnieje inny rodzaj roślin o nazwie mlecz. Gatunek rośliny wieloletniej z rodziny astrowatych. Owocostan mniszka pospolitego jest potocznie nazywany dmuchawcem.Występuje na siedliskach otwartych: nieużytkach, łąkach, polach.
  • OBERŻYNA
    OBERŻYNA inaczej bakłażan (psianka podłużna). Pochodzi z Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W Polsce uprawiana wyłącznie w sprzyjających warunkach mikroklimatycznych. Owoc – to wydłużona lub kulista, do 30 cm, soczysta jagoda w kolorze fioletowym lub brunatnym.Bakłażany uprawiane są w parnych tropikach i subtropikach na całym świecie od Indii Zachodnich.
  • OGÓREK
    OGÓREK to rodzaj rośliny jednorocznej. Pochodzi ze Środkowej Azji. Należą do niego 53 gatunki.Gatunki uprawiane we florze Polski to: ogórek melon, (melon) oraz ogórek siewny.   WARTOŚĆ ODŻYWCZAOgórki są cenne ze względu na smak i zawartość wielu związków o charakterze zasadowym, co korzystnie wpływa na trawienie i odkwasza organizm.
  • OLIWKA EUROPEJSKA
    OLIWKA EUROPEJSKA to gatunek drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Jest nieznany ze stanu naturalnego. Uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego i wielu innych obszarach o ciepłym klimacie: Wyspy Kanaryjskie, Krym, Kaukaz, południowo-zachodnia Afryka, Indie, Japonia, Kalifornia, Bermudy, Jamajka, Ameryka Południowa.
  • PAPRYKA ROCZNA
    PAPRYKA ROCZNA posiada inne nazwy: pieprzowiec roczny, pieprzowiec ostry, pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański. Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki. Jest rośliną uprawną. W Polsce jest uprawiana jako roślina jednoroczna, ale w krajach tropikalnych jest byliną. Papryka osiąga wysokość 20-50 cm.
  • POCHRZYN CHIŃSKI
    POCHRZYN CHIŃSKI – inna nazwa to chiński ziemniak. Pochodzi z Azji Wschodniej (Chiny, Japonia, Korea), rozprzestrzenił się też w innych regionach o klimacie tropikalnym. Owoc to 3-skrzydlata torebka zawierająca uskrzydlone nasiona. W częśći  podziemnej są bulwy zawierające dużo skrobi.
  • PIETRUSZKA ZWYCZAJNA
    PIETRUSZKA ZWYCZAJNA to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.Zastosowanie: jest uprawiana jako warzywo (spożywany jest zarówno korzeń jak i części zielone).
  • PIETRUSZKA KORZENIOWA
    PIETRUSZKA KORZENIOWA dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.Wszystkie liście są połyskujące. Odziomkowe i rosnące na dole łodygi z ogonkiem, trójkątne, potrójnie lub podwójnie pierzaste. 
  • PIEPRZYCA SIEWNA
    PIEPRZYCA SIEWNA to inna nazwa rzeżucha ogrodowa. Gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, Pakistanu, Etiopii i Egiptu. Uprawiana na całym świecie. Roślina znana jest w Polsce też pod zwyczajową nazwą „rzeżucha”, „rzeżucha siewna” lub „rzeżucha ogrodowa”.
  • PASTERNAK ZWYCZAJNY
    PASTERNAK ZWYCZAJNY to roślina dwuletnia. Siedlisko: miedze, łąki, śmietniska, przydroża i pola uprawne (chwast). Lubi tereny lekko wilgotne. W Ameryce zdziczały z uprawy stał się uciążliwym chwastem.Korzeń u dzikich roślin cienki i wcześnie drewniejący, u odmian uprawnych gruby, jadalny o charakterze spichrzowym. Kształt wydłużony (do 35 cm).
  • POR
    POR to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Mniejszej, uprawiano ją w celach konsumpcyjnych w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Na tereny Polski trafiła w średniowieczu.Odmiany uprawne:• Wczesne: Jolant , Varna (rośliny wysokie, cienkie, zgrubienie cebulowe wydatne), Bluevetia (łodyga gruba 20-25cm.
  • PORTULAKA WARZYWNA
    PORTULAKA WARZYWNA to gatunek rośliny jednorocznej. Pochodzi z Grecji  i Azji (Chiny i Himalaje). Znana była już w starożytnym Egipcie. Roślina uprawna. Występuje na polach uprawnych, przydrożach. Roślina miejsc suchych, często rośnie na piaskach.Łodyga: Naga, płożąca lub wzniesiona, często podbarwiona czerwonawo, soczysta.
  • RABARBAR OGRODOWY
    RABARBAR OGRODOWY pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii. Obecnie uprawiany jest w całej strefie klimatu umiarkowanego, także w Polsce. Rabarbar to bylina o wysokości do 1,5 m. Jej część podziemną stanowi grube, skrócone kłącze, zwane karpą. Z dolnej części karpy wyrastają częściowo zdrewniałe korzenie.
  • ROSZPONKA WARZYWNA
    ROSZPONKA WARZYWNA to gatunek rośliny należący do rodziny kozłkowatych. Jej ojczyzną jest Europa, Azja Mniejsza i Afryka Północna]. W Polsce jest rośliną uprawną, ale zdziczałe formy występują również na siedliskach naturalnych. Roślina jednoroczna lub dwuletnia. Siedlisko: przydroża, zbocza, rowy i pola uprawne (jako chwast lub roślina uprawna).
  • ROKIETTA SIEWNA
    ROKIETTA SIEWNA (Inna nazwa to Rukola). Gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. Łodyga dorasta do około 75 cm. Cała roślina jest z rzadka, owłosiona. Liście Lirowato-pierzastodzielne, ciemnozielone. Kwiaty zebrane w szczytowe kwiatostany, o bladożółtych kwiatach z ciemnofioletowymi żyłkami. Owoce Wydłużone i spiczasto zakończone.
  • RUKIEW WODNA
    RUKIEW WODNA to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Zasięg rodzimy obejmuje Europę i Azję, ale jako gatunek zawleczony szeroko rozprzestrzenił się na wszystkich kontynentach świata. W Polsce występuje rzadko, głównie w zachodniej części kraju.
  • RZEPA
    RZEPA – inne nazwy to kapusta właściwa typowa, rzepa właściwa typowa. Rzepa znana jest wyłącznie z uprawy. Warzywo popularne w strefie klimatu umiarkowanego na całym świecie. U roślin zasianych wczesną wiosną łodyga, kwiaty i owoce wytwarzają się w tym samym roku (roślina jednoroczna). Zwykle jednak rzepa uprawiana jest jako poplon ścierniskowy.
  • RZODKIEW CZARNA
    RZODKIEW CZARNA to kultywar rzodkiewki. Powszechnie uprawiana w wielu odmianach, głównie dla celów leczniczych.WARTOŚĆ ODŻYWCZACzarna rzepa ma w sobie dużo siarki, która ma dobroczynny wpływ na nasze włosy. Rzepa zawiera witaminy:  A, C i witaminy z grupy B. Jest źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków: potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia.
  • SALEP
    SALEP (bulwy storczyków, gł. storczyka męskiego).Napój, przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego, znany w kuchni tureckiej i w kuchni bałkańskiej. Salep posiada  właściwości rozgrzewające. Współcześnie salep najczęściej jest przygotowany z proszku instant, z mlekiem i cynamonem.
  • RZODKIEWKA
    RZODKIEWKA jest to odmiana rzodkwi zwyczajnej, która występuje tylko w uprawie. Rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to kultywary rzodkiewki. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia, owadopylna, kwitnie od maja do czerwca. Roślina miododajna i dobre źródło pyłku dla pszczół.
  • RZODKIEW JAPOŃSKA
    RZODKIEW JAPOŃSKA znana pod nazwą daikon. To roślina uprawna, bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu, aczkolwiek w naszym klimacie roślina ta znajduje optymalne warunki do wydania zadowalającego plonu. Daikon jest rośliną jednoroczną wytwarzającą mięsiste, wydłużone lub kuliste zgrubienia o masie od 50 gramów do 16 kilogramów.
  • SALEP
    SALEP (bulwy storczyków, gł. storczyka męskiego).Napój, przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego, znany w kuchni tureckiej i w kuchni bałkańskiej. Salep posiada  właściwości rozgrzewające. Współcześnie salep najczęściej jest przygotowany z proszku instant, z mlekiem i cynamonem.
  • SALSEFIA
    SALSEFIA to roślina uprawna, warzywna. Ma stożkowaty korzeń, o jasnej skórce. Salsefię możemy przechowywać w piwnicy w gruncie lub pod przykryciem. Salsefia zawiera: węglowodany 18,5g, witaminy: A, B1, B2, C, E: 6, minerały: wapń, fosfor,  żelazo, magnez   WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 g jest 93 kcal
  • SAŁATA SIEWNA
    SAŁATA SIEWNA to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny astrowatych. Występuje wyłącznie w uprawie.Wyróżnia się 4 odmiany botaniczne:SAŁATA GŁOWIASTA, występująca w dwóch formach: – sałata masłowa – o miękkich, delikatnych liściach- sałata krucha – o liściach twardych, sztywnych i pofałdowanychSAŁATA RZYMSKA, sałata długolistna SAŁATA DĘBOLISTNA.
  • SELER KORZENIOWY
    SELER KORZENIOWY to roślina dwuletnia. W Polsce w stanie dzikim występuje tylko na wyspie Uznam. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, czasami przejściowo dziczejący. Łodyga osiąga wysokość do 1 m (kwitnąca). Korzeń bulwiasty, spichrzowy.Odmiany botaniczne:seler typowy – odmiana dziko rosnąca;seler korzeniowy  – tylko w uprawie;seler naciowy.
  • SELER NACIOWY
    SELER NACIOWY pochodzi od dziko rosnącego selera na terenie Europy, Azji, Ameryki. Zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż owoce cytrusowe. Zawiera też naturalną witaminę E, B-kompleks, łącznie z kwasem foliowym i wit. PP. Zawartość w selerze beta-karotenu zależy od odmiany selera – w tych o jaśniejszych łodygach jest go mniej.
  • SIEDMIOLATKA
    SIEDMIOLATKA w stanie dzikim występuje na Syberii w okolicach jeziora Bajkał i na Ałtaju. Jest uprawianym warzywem cebulowym na Dalekim Wschodzie, a zwłaszcza w Japonii i Chinach, gdzie znana już była w czasach starożytnych. Siedmiolatka różni się od cebuli zwyczajnej tym, że nie tworzy wyraźnie zgrubiałych cebul.
  • SOCZEWICA JADALNA
    SOCZEWICA JADALNA to gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej. Soczewica jest uprawiana w wielu krajach świata, głównie w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz USA. W Polsce też jest uprawiana, czasami dziczejąca.  Uprawiana jest też jako roślina pastewna. Kwiaty wyrastają po 2-3 na długich szypułkach. Są drobne, niebieskiego koloru.
  • SZCZAW ZWYCZAJNY
    SZCZAW ZWYCZAJNY występuje w całej Europie i na większości obszaru Azji, w Afryce Północnej, w Australii i Ameryce Południowej. W Polsce gatunek pospolity na całym. Jest to roślina osiągająca wysokość od 30 do 100 cm. Ma duże liście na długich ogonkach i głęboko sięgający korzeń. Można go spotkać nie tylko w ogrodach, ale też na łąkach.
  • SZALOTKI
    SZALOTKI są to drobne, wydłużone cebulki barwy fioletowo-brązowej lub fioletowo-szarej, rosną w gniazdach. Ich smak jest bardzo delikatny i nadają się doskonale na konserwy. Chrakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym i aromatycznym zapachem. Wykorzystywana jest do przyprawiania potraw, sosów i sałatek. Nadaje się również do marynowania.
  • SZCZYPIOREK
    SZCZYPIOREK to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata. WARTOŚĆ ODŻYWCZA Liście zawierają dużo witaminy C (50-100 mg w 100 g), karoten, witaminę B2, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo.
  • SZPINAK ZWYCZAJNY
    SZPINAK ZWYCZAJNY pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Jest rośliną jednoroczną, niewymagającą specjalnych warunków atmosferycznych, ani siedliskowych. Jadalną częścią rośliny są jego liczne liście (liście strzałkowate lub jajowate, długoogonkowe)., uprawiany jako roślina warzywna.
  • SZPINAK NOWOZELANDZKI
    SZPINAK NOWOZELANDZKI (inna nazwa: trętwian czterorożny). Rośnie dziko w Nowej Zelandii, na Tasmanii oraz w południowej i zachodniej Australii. Łodyga rozgałęziona, płożąca, do 1 m. Liście duże, ciemnozielone, kształtem przypominają liście szpinaku. Roślina uprawiana jako warzywo. WARTOŚĆ ODŻYWCZA Zawiera duże ilości witaminy C i prowitaminy A.
  • SŁONECZNIK BULWIASTY
    SŁONECZNIK BULWIASTY inaczej topinambur. Gatunek rośliny z rodziny astrowatych, pochodzący z Ameryki Północnej. Został rozpowszechniony na różnych kontynentach jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna. Słonecznik bulwiasty jest byliną, uprawianą zwykle jako roślina jednoroczna.
  • ZIEMNIAK
    ZIEMNIAK to roślina, która wywodzi się z Andów, gdzie udomowiono ją ok. 8 tysięcy lat temu. Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu kuchni z całego świata. W wyniku setek lat krzyżowania i sztucznej selekcji do dziś powstało ponad tysiąc odmian uprawnych ziemniaka.
  • WĘŻYMORD CZARNY KORZEŃ
    WĘŻYMORD CZARNY KORZEŃ inaczej skorzonera. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz, Zakaukazie, Dagestan). Jest uprawiany w niektórych krajach świata. Rośnie w klimacie umiarkowanym, sadzony wiosną dojrzewa w listopadzie. Posiada długie lancetowate liście.

Mięso i produkty mięsne, to statystycznie rzecz biorąc najpowszechniejsze produkty spożywane nie tylko w Polsce, ale również i na świecie. Stanowi także podstawę planu dietetycznego wszystkich, którzy pałają się sportem – szczególnie osób trenujących na siłowni, aby uestetycznić swoją sylwetkę lub zwiększyć siłę na treningu. Oczywiście rodzaje produktów mięsnych, które spożywają sportowcy, a „zwykli zjadacze chleba” diametralnie się różnią – tak jak i sposoby ich przygotowania. Jak dbać o swoje zdrowie przy pomocy wiedzy zawartej w tym artykule? Odpowiedź na to pytanie okaże się pomocna szczególnie osobom początkującym, które chciałyby zmienić swoją sylwetkę – pozwoli również uzupełnić wiadomości tym, którzy jakąś wiedzę już posiadają.

MIĘSO – CHARAKTERYSTYKA OGÓLNA

Najczęściej w pismach prozdrowotnych, czy tak zwanych lifestyle’owych można zaobserwować nagłówki typu: „Owoce i warzywa jako niepodzielne źródło witamin”. Oczywiście nie jest to błędne założenie, jednakże zawsze istnieje druga stron
a medalu. Warzywa wraz z owocami stanowią bogactwo mikroelementów, aczkolwiek należy wspomnieć jakich… Mięso jest zdecydowanym faworytem jeśli chodzi o witaminy z grupy B. Ponadto rodzaje mięs pod kątem ilościowym tych składników, nie różnią się w tak drastyczny sposób jak na przykład rodzaje warzyw i owoców między sobą. Mięso jest bardzo dobrym źródłem takich witamin jak:

  • Tiamina (witamina B1),
  • Ryboflawina (witamina B2),
  • Cyjanokobalamina (witamina B12),
  • Niacyna (witamina PP).

Można śmiało uważać mięso za doskonałą kopalnie żelaza – nie tylko pod względem ilości występującej w produktach, ale szczególnie jeśli chodzi o kwestie wchłaniania tego pierwiastka przez organizm człowieka. Dodatkowo, warto wspomnieć o łączeniu ze sobą produktów żywnościowych – na naszym talerzu zawsze goszczą różnego rodzaju produkty. Dzieje się tak nie bez powodu – pomijając walory sensoryczne (smak, zapach itp.), uzupełniamy witaminy i minerały. Ponadto, na przykład obecność witaminy C (kwas askorbinowy) znajdującej się w owocach i warzywach, powoduje zwiększenie wchłaniania żelaza obecnego w mięsie.

Tak samo ma się sprawa jeśli chodzi o występowanie protein, czyli także aminokwasów. Tak naprawdę w planie dietetycznym nie powinno ujmować się w końcowym i posiłkowym zestawieniu BTW (białka, tłuszcze, węglowodany), białka pochodzącego z produktów roślinnych. Produkty takie jak ryż, czy przetwórcze np. makaron, stanowią źródło cukrów zwiększających zasoby energetyczne – owszem, zawierają proteiny jednakże o niepełnej puli aminokwasowej, przez co nie można ich zaliczyć do pełnowartościowych. Stosujemy je także, aby mieć pewność występowania kompletnego aminogramu w posiłkach – ot taka poboczna wartość dołączania warzyw i produktów roślinnych. Podstawą optymalnych wyników jest zatem stosowanie synergicznego połączenia produktów. Mięso jest głównym źródłem białka w rozpiskach żywieniowych – posiada bardzo bogatą pulę aminokwasów egzogennych, których organizm nie potrafi samodzielnie
syntetyzować. Minimalną wadą może być przyswajalność protein z tego źródła. Dlaczego? Otóż można zaobserwować w nim małe ilości lub niedobory ważnych aminokwasów takich jak:

  • Metionina,
  • Walina,
  • Tryptofan.

Wniosek? Warto zatem mieszać proteiny pochodzenia zwierzęcego z roślinnymi, jednakże tych ostatnich nie wliczać do zestawienia składników pokarmowych diety (oczywiście wyłącznie jeśli chodzi o ilość spożywanego białka). Ze względu na małe ilości wymienionych wyżej aminokwasów, jeśli byśmy spożywali samo mięso bez żadnych dodatków, to poziom wchłaniania protein z tego źródła przez nasz organizm oscylowałby w granicach 65-70%. Biorąc pod uwagę statystykę procentową, najkorzystniejszym produktem pochodzenia zwierzęcego pod kątem wchłaniania białka będą jajka.

MIĘSO DROBIOWE – PODSTAWA DIETY

Ten rodzaj mięsa chyba najczęściej występuje w planie żywieniowym sportowców, a także na stołach „zwykłych ludzi” w Polsce. Nic dziwnego, chociaż jak każdy produkt posiada swoje zalety i wady. Drób spożywany jest niezależnie od celu treningowego – przyrządza się go prosto, szybko i smacznie. Zaliczamy go do mięs chudych, o niskiej zawartości tłuszczu oraz o stosunkowo dużej ilości białka. Najczęściej spożywaną i zarazem
najchudszą częścią drobiu jest pierś – zawiera do 20% białka o bardzo dobrej puli aminokwasów. Ponadto, warto wspomnieć, iż jest doskonałym źródłem szczególnie witaminy PP. Produkt ten jest niezwykle korzystny szczególnie w okresie około treningowym – na 60 minut przed treningiem oraz około 45 minut po sesji treningowej. Najlepszą metodą jest gotowanie na parze lub tradycyjne – produkt oczywiście ważymy przed poddaniu obróbce termicznej, zaś spożywamy bez skóry. Proteiny pochodzenia mięsnego charakteryzują się dość szybkim czasem wchłaniania przez organizm – znajdą się również tacy, którzy korzystając z tej zalety spożywają prawie identyczne 5-7 posiłków dziennie, korzystając jedynie z rotacji ilościowej pod względem porcji produktów. Można śmiało polecić takie rozwiązanie, jeżeli monotonia nie wydaje się straszna – pod kątem dietetycznym jest to jak najbardziej dopuszczalne za wyjątkiem posiłku przed snem (lepiej jest spożyć białka jaj lub ser twarogowy zawierający białko kazeinowe – ewentualnie można skorzystać z piersi kurczaka przy dodaniu oliwy z oliwek, gdyż tłuszcz spowalnia wchłanianie białka).

Wady tego produktu są natomiast warunki hodowlane – szczególnie na bardzo dużych hodowlach. Dlaczego? Działa to na zasadzie reakcji łańcuchowej. W większych gospodarstwach występuje najzwyczajniej w świecie za duży ścisk dla tych zwierząt. Nie tylko warunki hodowlane są tragiczne, ale także uboju. Zwierzęta przeważnie idą taśmowo, zaś instynkt „podpowiada im” co je czeka – przez to wydzielają nadmierne ilości hormonu stresu, które wpływają niekorzystnie na jakość oraz walory smakowe mięsa. Podobnie jest w przypadku ścisku w gospodarstwach – u zwierząt, które zmuszone są do życia w takich warunkach, tkanka mięśniowa nie może wykształcić się odpowiednio, aby smak i walory dietetyczne były odpowiednie. W przypadku drobiu jest o tyle lepiej, że jeśli są już faszerowane hormonami, to toksyny nie mogą się zgromadzić w takim stężeniu jak przykładowo w mięsie wieprzowym – toksyny kumulują się przeważnie w tkance tłuszczowej, zaś drób nie należy do mięs tłustych.

  • BTW piersi z kurczaka (bez skóry) na 100g produktu – 21,5g : 1,3g : 0g
  • BTW uda z kurczaka na 100g produktu – 16,8g : 10,2g : 0g
  • BTW piersi z indyka (bez skóry) na 100g produktu: 19,2g : 0,7g : 0g
  • BTW uda indyka na 100g produktu: 18,4g : 6,4g : 0g

MIĘSO WOŁOWE – KOPALNIA DOBROBYTU

Zwierzęta są hodowane w tym przypadku inaczej niż kurczaki lub indyki, zatem nie trzeba obawiać się nadmiaru hormonów
wynikających z warunków hodowlanych. Owszem, zdarzają się gospodarstwa, gdzie podają zwierzętom sztuczne hormony także w tym przypadku – zawsze coś może się zdarzyć, jednakże ryzyko jest mniejsze. Ewidentnym minusem dla większości będzie tutaj cena, gdyż nie każdy może sobie pozwolić na takie zakupy zbyt często. Mięso wołowe posiada zdecydowanie więcej zalet niż wad. Stosuje się je rzadziej niż drób w dietach sportowców ze względu na zawartość tłuszczu, jednakże polecam szczególnie osobom, którym budowanie masy mięśniowej przychodzi niezwykle ciężko (ektomorficy). Tak samo śmiało można zarekomendować wołowinę takim osobom, które budują masę mięśniową, nie martwiąc się o przybranie tkanki tłuszczowej, gdyż zamierzają po tym etapie poddać się redukcji.

Ten produkt jest niezwykłą kopalnią witamin i minerałów, które prezentują się w 100g produktu mniej więcej w następujący sposób:

  • żelazo (2,5mg),
  • cynk (3,8mg),
  • witamina PP (6mg),
  • witamina B12 (1,2-1,4mcg).

Porównując, drób wypada znacznie lepiej pod względem ilości witaminy PP, jednakże o wiele gorzej jeśli chodzi o zawartość witaminy B12. Ponadto proteiny wołowe mają dużo bogatszy skład aminokwasowy – białko z tego źródła będzie idealne jeśli chodzi o pory po treningowe. Nie powinno się stosować na noc, gdyż proteiny same w sobie są ciężkostrawne, zaś wołowe w szczególności. Mięso to powinno się gotować znacznie dłużej niż drobiowe, aby osiągnąć tym samym odpowiednią kruchość.

  • BTW wołowiny (polędwica) na 100g – 20,1g : 3,5g : 0g
  • BTW wołowiny (pieczeń) na 100g produktu – 20,9g : 3,6g : 0g
  • BTW wołowiny (rostbef) na 100g produktu – 19,5g : 7,3g : 0g
  • BTW wołowiny (szponder) na 100g produktu – 19,3g : 15,7g : 0g

Najczęściej gości na talerzach osób, które nie są związane ze sportami sylwetkowymi. Dlaczego? Otóż zaliczana jest już do mięs typu tłustego. Ponadto warunki hodowlana są bardzo często podobne do tych, w jakich hoduje się i ubija drób. Tutaj nie ma już drogi ucieczki od toksyn w postaci niskiej zawartości procentowej tkanki tłuszczowej mięsa – wszelkie toksyny gromadzą się w tym właśnie miejscu. Jeżeli już mamy zamiar sięgnąć po ten rodzaj mięsa, to lepiej jest zakupić je z małego lub zaufanego gospodarstwa, gdzie panują normalne warunki. W składzie tłuszczowym tego produktu przeważają rzecz jasna kwasy tłuszczowe będące bardzo dobrze tolerowane przez ludzki organizm – w przypadku czysto dietetycznym pod kątem składników pokarmowych, jest to dobra informacja. A w kwestii prozdrowotnej? Już nie koniecznie – tłuszcz to tłuszcz. Lepiej zastosować środek ostrożność, o którym wcześniej wspomniałem. Wybierając wieprzowinę powinniśmy skłaniać się w szczególności ku produktom o najmniejszej zawartości tłuszczu w przypadku kupowania na przykład w marketach – weźmy pod uwagę szczególnie polędwicę. Najczęściej stosuje się je jako alternatywę mięsa wołowego dla ektomorfików, którzy mają bardzo wyraźne problemy z przybieraniem na masie. Cena jest również korzystniejsza niż dobrej części wołowiny.

Biorąc pod uwagę zawartość witamin, wieprzowina znajduje się na średnim poziomie – w niektórych przypadkach jest lepsza niż drób lub wołowina, w innych zaś przedstawia się gorzej. Wyróżnia się natomiast szczególnie dużą ilością witaminy B1 (aż 0,9mg na 100g produktu), która wpływa pozytywnie de facto na przemiany metaboliczne węglowodanów w naszym organizmie.

  • BTW wieprzowiny (łopatka) na 100g produktu – 17g : 22,5g : 0g
  • BTW wieprzowiny (karkówka) na 100g produktu – 16,1g : 22,8g : 0g
  • BTW wieprzowiny (szynka surowa) na 100g produktu – 16,9g : 22,9g : 0g

 

Przy okazji poprzedniego artykułu mogliśmy zweryfikować dane na temat różnego rodzaju mięs. Przeanalizowaliśmy je pod kątem składu witamin i minerałów, obaliliśmy mit, iż warzywa i owoce to jedyne słuszne źródło tych składników oraz powiedzieliśmy sobie jakie mięso jest dobre w przypadku danego celu treningowego. Teraz natomiast zajmiemy się rodzajem, który pominęliśmy oraz przetworami mięsnymi i podrobami – artykuł może służyć także osobom zupełnie świeżym w tej tematyce oraz „odkurzyć” wiedzę zaawansowanym.

MIĘSO CIELĘCE – RZADKI WYBÓR

Cielęcina jest kolejnym, zaraz po drobiu, przedstawicielem grupy chudych mięs. Wybór akurat na ten gatunek pada wśród ludzi bardzo rzadko
– nie jest już tak popularne jak kiedyś. Z każdym rokiem spożywanie cielęciny spada, ujmując rzecz statystycznie. Oczywiście dla sportowców powinno być dodatkiem niezwykle wartościowym, który powinien znajdować się w planie dietetycznym, chociażby ze względu na zadowalające proporcje zawartości tłuszczu do białek – cielęce mięso zawiera dosłownie najmniej tłuszczu spośród innych typów mięs oraz stosunkowo dużą ilość protein. Wraz z wołowiną stanowią istne „kopalnie żelaza”, gdyż zawartość tego pierwiastka w tym produkcie wynosi aż około 2,5mg na 100g. Na tle produktów typowo mięsnych wyróżnia się bardzo wysoką ilością ryboflawiny (witamina B2) – 0,3mg na 100g (jest to największa ilość wśród tego typu produktów). Cielęcinę poleca się w planach dietetycznych jako zamiennik mięsa drobiowego, jednakże moim zdaniem ustępuje mu pod kątem walorów smakowych i zapachowych (cielęcinę charakteryzuje lekko kwaśny zapach). Można spotkać się z różnymi odmianami oraz nawet barwami tego mięsa – zależy to od sposobu hodowli cieląt. Dla przykładu, hodowane w dużych gospodarstwach (wielkoprzemysłowych) są karmione ubogą w żelazo karmą, co najczęściej prowadzi do anemii u tych zwierząt – widoczny jest wtedy charakterystyczny blady kolor mięsa. Jak co do wszystkich produktów mięsnych, polecam zamawianie go z małych gospodarstw lub zaufanych sklepów.

  • BTW cielęciny (udziec) na 100g produktu – 19,9 : 3,1 : 0
  • BTW cielęciny (łopatka) na 100g produktu – 19,9 : 2,8 : 0
  • BTW cielęciny (sznyclówka) na 100g produktu – 20,5 : 2,4 : 0

MIĘSO? WĘDLINY, PODROBY I KONSERWY – CZARNA MAGIA

Wędliny są klasycznymi produktami ogólno występującymi na stołach wszystkich ludzi. Ze względu na walory żywieniowe oraz niższą cenę w stosunku do mięs, zostały także dołączone do planów dietetycznych sportowców oraz rozpisek żywieniowych typu prozdrowotnego. Należy natomiast zaznaczyć, iż jak każdy produkt posiadają swoiste zalety i wady – trzeba wiedzieć po które wędliny sięgać. Jeżeli możemy zastąpić mięso (nie licząc posiłków w porach około treningowych) wędlinami, to oczywiście warto skorzystać z tej opcji, aby zaoszczędzić parę złotych w portfelu – w tym mniemaniu może to być dla wielu ludzi słuszne działanie. Decydując się jednak na taki wybór, nie należy oszczędzać na tymże produkcie, gdyż akurat w tym przypadku najczęściej niższa cena jest równomierna z faktem niższej jakości. Najczęściej do tańszych zamienników wędlin dodawane są środki obniżające jakość, konserwujące produkt i zarazem upośledzające wchłanianie witamin i minerałów (w szczególności wapnia przez związki zwane polifosforanami) przez nasz organizm. Dość spotykanym zabiegiem jest nadmierne dodawanie wody do produktu podczas procesów produkcyjnych, co de facto obniżając jakość, zwiększa poniekąd wagę danej wędliny – stąd możliwość pozwolenia sobie na drastyczne obniżenie cen. Wspomagacze w połączeniu ze zbyt dużą ilością wody w produkcji, czynią zakupiony przez nas produkt znacznie bardziej ciężkostrawnym niż powinien być – to samo dotyczy trawienia poszczególnych składników pokarmowych (w szczególności protein).

Podroby najczęściej jadane są przez osoby w wieku średnim i wyżej, jednakże zdarzają się wyjątki nawet wśród młodzieży. Posiadają wiele zalet, jednakże jedna wielka wada powoduje, że pozostają one produktami wyłącznie „cyklicznymi” w naszej diecie – pozwalamy sobie na podroby od czasu do czasu, jednakże nie w trybie stałym, ciągłym. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są gromadzone i tym samym magazynowane w narządach wewnętrznych, gdzie tłuszcz ma znaczną przewagę niż w innych częściach ludzkiego ciała. Stąd warto
wspomnieć o istnym bogactwie głównie retinolu (witamina A) oraz witaminy D. Ponadto za korzystaniem z nich przemawia stosunkowo spora zawartość białka (oczywiście standardowo podana w 100g produktu). Jaka bowiem jest ogromna wada podrobów? Otóż cholesterol – często nagłaśniany i tak samo często bagatelizowany problem. Sprawa ma się inaczej niż w przypadku jaj – w podrobach ilość cholesterolu nazywanego „złym”, jest na dyle spora, iż stałe dołączenie ich do planu dietetycznego może spowodować w organizmie człowieka zachwianie się gospodarki lipidowej. Czasami dodaje się je ze względu na powyższe zalety na stałe, aczkolwiek w stosunkowo niewielkich ilościach.

Konserwy natomiast to moim zdaniem całkowita pomyłka. Wyjątkiem mogą być długie wyjazdy pod namiot lub wyruszanie w trasy (z czym czasami wiąże się praca niektórych ludzi). Bardzo często kusi nas również dosyć niska cena tych produktów w stosunku do świeżych odmian. Chyba jedyną formą puszkowanego produktu na jaki jestem w stanie się zgodzić to tuńczyk. Konserw nie poleca się osobom posiadającym problemy z układem krążenia oraz o szczególnie wrażliwym żołądku, gdyż są one bowiem zaliczane do ciężkostrawnych (duża zawartość tłuszczu). Najczęściej pakowane w puszki jest mięso najgorszej jakości, z którego nie korzystalibyśmy zapewne mając tą świadomość. Dodatkowo zawierają bardzo duże ilości soli, które mają na celu zakonserwować mięso, aby wydłużyć datę ważności i tym samym „przydatności” do spożycia. Bioelementy, które występowałyby rzecz jasna w świeżych odpowiednikach produktu, nie mają tutaj prawa bytu – chociażby przez wzgląd na samą jakość mięsa oraz procesy produkcyjne. Nazwa natomiast może nas zmylić – produkty droższe, ale puszkowane nie zawierają ogromnych ilości konserwantów, tak jak ma to miejsce w przypadku konserw bardzo tanich lub „super promocjach”. Dlaczego? Otóż najczęściej w celu zakonserwowania mięsa korzysta się z procesów termicznych, a nie chemicznych, co de facto pozbawiam produkt zbędnej ilości konserwantów. Walory smakowe również będą tutaj o wiele uboższe – jest możliwość wyczucia w konserwach dość nieprzyjemnego, metalicznego posmaku.

MIĘSO. KILKA SŁÓW NA ZAKOŃCZENIE

Mięso jest produktem jak najbardziej polecanym i godnym, a wręcz niezbędnym w planie żywieniowym każdego sportowca. Bogactwo
bioelementów i wartości prozdrowotne przemawiają na korzyść produktu, jednakże odmianę mięsa należy dostosować indywidualnie do własnych potrzeb i celów – można wykorzystywać rotację rodzajami tego produktu, podobnie jak to się dzieje w przypadku węglowodanów. Przykładowo, standardowo spożywając mięso z piersi kurczaka zauważamy, iż masa mięśniowa prawie nie wzrasta (inne aspekty są jak najbardziej w porządku). Stosujemy zatem chwilową i kontrolowaną zamianę mięsa drobiowego na wołowe lub nawet wieprzowe (skrajny typ ektomorficzny). Ponadto należy pamiętać, aby zamawiać lub kupować produkt w sprawdzonych gospodarstwach / sklepach i przede wszystkim nie oszczędzać jeżeli mamy możliwości finansowe i nie jest to szczególnie konieczne. Wiedza ta powinna pomóc zarówno w dążeniu do wytyczonego celu treningowego, jak i w zwiększonej dbałości o własne zdrowie.

 

Autor: Janusz Ziółkowski – opub. w SdW
Back to top of page